Webwinkel performance

afbeelding van mondial-IT

Webwinkel performance is een boeiend onderwerp. Regelmatig krijgen we bij de helpdesk vragen over webwinkel performance. Ook klanten die kiezen voor een kleine server en dus lagere performance halen graag het onderste uit de kan. Mondial-IT Hosting staat voor altijd betrouwbare en misschien wel snelste webwinkels voor die prijs in Nederland.

Als we het hebben over webwinkel-performance dan gaan wij uit van de perceptie van de klant. Je kunt natuurlijk technisch alles mooi meten, maar de perceptie van de klant is toch belangrijker. Hierboven zie je een resultaat over geheel 2013. Zowel de laadtijden als de paginaweergaven.

 

Als eerste moet je dan bedenken dat performance uit een hele verzameling stappen bestaat die dan gezamelijk de snelheid bepaalt.

Een aantal hiervan op een rijtje:

 • s1. Browser van de consument doet de aanvraag van een nieuwe pagina
 • s2. Dan is het lokale netwerk aan de beurt de aanvraag vanuit de PC het huis uit te krijgen
 • s3. Dan is een provider zoals Ziggo of KPN aan de beurt om de server te vinden en de aanvraag door te sturen
 • s4. Dan na veel omzwervingen komt de aanvraag op de server binnen en start de server response tijd
 • s5. De server start de pagina van de webwinkel en verstuurt de pagina inhoud naar de browser
 • s6. Eerst weer via het lokale server netwerk, dan weer via Ziggo, KPN of andere provider
 • s7. Dan via het huisnetwerk en ontvangt de browser het
 • s8. De browser leest die pagina inhoud en begint 10 tot 80 nieuwe aanvragen te doen voor de foto's en andere delen van de pagina
 • s9. Die delen lopen allemaal weer via pad s1 tot s8 
 • s10. De browser is dan aan de beurt om de html code te tonen, de javascript programma's uit te voeren
 • s11. En tenslotte verschijnt de pagina in beeld.

 

Wat zijn hier nu de essentiele performance bepalende factoren?

Pagina omvang

De belangrijkste is pagina-omvang. Een gemiddelde webwinkelpagina zou niet meer dan 1MB groot moeten zijn. Helaas zijn er veel webwinkel ondernemers die het niet nauw nemen met de webwinkel foto's. Dikke niet geoptimaliseerde foto's kunnen verzorgen dat pagina's wel 2MB en meer groot kunnen zijn. 

Webwinkels met de cxl-fotomanager module worden hiertegen beschermd; de module geeft precies aan bij welke artikelen er iets aan de foto gedaan moet worden. 

Server response tijd

De server-reponsetijd wordt door ons nauwlettend gevolgd en getuned. Bij de volwassen winkels en megastores worden pagina's geleverd via allerlei versnellers zoals memcached, varnish en boost. Dit betekent dat het merendeel van de pagina's direct uit het geheugen en dus zeer snel verstuurd worden.

Browser

De browser waarmee de consument de winkel bekijkt, heeft ook de nodige invloed.

 

Hieronder zie je een gewone webwinkel overzichtspagina. Met een gemiddelde grootte van 1.56MB.

Je ziet hier in het marktmonitor onderzoek (2012) dat de grote webwinkels gemiddelde 2,4 sec aan pagina laadtijd laten zien. De CommerceXL op Mondial-IT eCommerce hosting is met 1,92 sec. dus heel snel.

Deze 1,7MB pagina laad onder de 1 sec.

In de Twinkle Top 100 2012 staat een performance-onderzoek de retail webwinkels. Slechts 2 winkels van de Top 100 komen onder de 2 seconden! 

 

 

 

 laadtijd webwinkel retail 1Laadtijd webshop blad 2

Heb je vragen over performance tuning van eCommerce oplossingen zoals webwinkels, stuur dan even een mail naar [email protected]
shadow